In Memoriam: Boralbia's Nina

Ras: Noorse Boskat
Kleur: Zwart/wit (NFO n 09)

Officiële naam: Boralbia's Nina
Geboortedatum: 29 december 2006
Overleden: 26 april 2023
Herkomst: Geboren bij Cattery Boralbia in Schagen (cattery is met fokken gestopt)
Status: Nina is op 21 september 2012 gesteriliseerd

Testresultaten:
FIV / FeLV: Normaal (15-05-2010)
HCM / PKD: Normaal (07-12-2007)
HCM: Normaal (15-05-2009)
HCM: Mild (08-03-2013)
HCM: Equivocal (01-08-2014)

Klik hier voor Nina's stamboom

Via internet heb ik het ras Noorse Boskat leren kennen. Ik viel op het stoere, ongekunstelde uiterlijk en het (volgens degenen die het uit ervaring weten konden) lieve karakter.
Zo kwam ik in contact met Eleine van Cattery Boralbia's in Schagen. Zij had net een nestje van haar poes Loriën en die waren allemaal nog beschikbaar.
Bij het bezoek aan de kittens een aantal weken later sprong Nina er meteen uit, met dat grappige zwart-witte neusje. De andere vijf kittens waren ook lief en leuk, en om het mezelf niet te moeilijk te maken heb ik er dus maar niet te lang over nagedacht: het zou Nina worden. En ook haar naam mocht ze houden, het was en is dus nog steeds Nina.

Sinds 5 april 2007 woont Nina bij mij. Na een start met wat kleine hindernissen - eerst werd haar komst een week uitgesteld vanwege een entreactie en eenmaal bij mij kreeg ze na een paar weken diarree waardoor ze nauwelijks groeide - gaat het prima met Nina. Ze is eigenlijk nooit ziek en ziet er altijd top uit, met een prachtig glanzende vacht. Spinnen is haar tweede natuur, zodra je haar aait gaat haar motortje aan.
Volgens de radiologe die in december 2007 de eerste HCM/PKD test deed, is haar algehele conditie "excellent". In 2009 is Ninaopnieuw gescand op HCM en weer gezond bevonden. Begin 2013 volgt een nieuwe test.

Nina is inmiddels vier keer moeder geworden. Björn en Yari zijn haar zonen, Gitta is haar dochter. Nina is een supermoedertje, haar zwangerschappen verliepen probleemloos en bevallen doet ze vlot en zonder veel moeite. Haar kittens grootbrengen is voor haar een peuleschil, ze is zorgzaam, maar ze is wel een no-nonsense mama, een kitten wat een keer piept hoeft niet meteen op haar aandacht te rekenen, en ze laat het oppassen graag aan anderen over als ze even een ommetje wil gaan maken.

Nina is op 21 september 2012 gesteriliseerd. Vier nestjes is wel genoeg. Ik hoop dat ze wat rustiger en daardoor liever wordt nu ze geen last meer heeft van haar hormonen.

Update juli 2020: Nina is onze oudste dame, ze wordt eind dit jaar 14, maar daar merken we weinig van. Af en toe heeft ze nog steeds de gekke 5 minuten. Ze is een supergezonde meid die nooit ziek is. Ondanks dat ze in 2013 de diagnose "HCM mild" kreeg, die vervolgens een jaar later weer werd ontkracht, is er van hartproblemen niets te merken. De bevindingen van de HCM teten staan in de database van PawPeds en dus krijg ik daar soms vragen over, maar anagezien ook geen enkele van Nina's 18 nakomelingen aan HCM is overleden en ook geen van enkel kitten uit een volgende generatie HCM lijkt te hebben (alleen testen geeft zekerheid en lang niet alle katten worden getest) ga ik er maar vanuit dat de diagnose, hoewel gesteld door een erkend PawPeds radioloog, een vergissing is geweest, een andere conclusie kan ik echt niet trekken. 

April 2023: Op 26 april heb ik mijn lieve Nina moeten laten inslapen. Ze was een oud dametje geworden en in korte tijd flink afgevallen. Bij onderzoek door de dierenarts bleek dat ze een gezwel in haar bekje had. Gezien haar leeftijd van ruim 16 jaar zijn we daar uiteraard niet meer aan gaan dokteren. Nina is rustig in mijn armen ingeslapen. 

Nina met haar eerste nestje, juni 2008
Nina met haar eerste nestje, juni 2008
.
Oktober 2015, bijna 9 jaar oud
Oktober 2015, bijna 9 jaar oud