Twee weken geleden zijn de kitens van Kirsti verhuisd. Zaterdag vertrokken Joshua en Jack,en zondag verhuisde Joe. En toen was alleen Jayne er nog. Kirsti moest er even aan wennen, als ze haar kinderen riep kwam er nog maar eentje. Maar al snel paste ze zich aan de nieuwe situatie aan. Ze begon met Jayne te spelen, die nu immers haar broers moest missen. Ook Yari is wel in voor een potje stoeien of achter elkaar aan rennen.

Jonna heeft één poging gedaan om weer beneden in de woonkamer te komen. Dat ging op zich aardig, maar toen ze weer naar boven wilde werd de sfeer gespannen, Jonna trok een sprintje en daar schrok Nina weer van. Gevolg: Jonna zat allang boven, maar in de woon/kamer was Nina nog aan het gillen en ruziemaken met Kirsti en Yari. Oskar komt al helemaal niet beneden. Onderaan de trap is voor hem het hoogst haalbare. Dat die twee daardoor ook niet naar buiten kunnen vind ik best sneu maar ik kan er niets aan doen. Ze oppakken en buiten zetten is geen optie, want dn worden ze daar belaagd en wordt het ook een crime om weer binnen en boven te komen.

"Even rust in de tent" schreef ik boven dit dagboekstukje. Maar voor hoe lang dat is de vraag. Want twee weken geleden werd Gitta krols en vorige week volgde haar dochter Jolie haar moeders voorbeeld. Beide dames hebben samen met Oskar op de kattenkamer gezeten. Of ze gedekt zijn weet ik niet. Nina gaf altijd een duidelijke dekschreeuw, maar van Gitta weet ik dat niet en van Jolie al helemaal niet, want die was überhaupt nog nooit krols geweest, laat staan gedekt. En ik heb ze geen van beiden horen schreeuwen.

Inmiddels zijn we wat Gitta betreft twee weken verder en ik zie voorzichtige aanwijzingen dat ze zwanger zou kunnen zijn. Ze moppert tegen Oskar, terwijl ze hem tijdens haar krolsheid best lief vond. Ze komt af en toe om een extra hapje natvoer vragen en ze is inmiddels wat aangekomen. Aan Jolie merk ik nog niets, maar dat is komend weekend pas een week geleden. Eind mei, begin juni op zijn vroegst is er hopelijk meer duidelijkheid.

Ondertussen is een aantal katten getest voor diverse zaken. Op 9 mei ben ik met Oskar en Jolie bij Barbara Vandevelde geweest voor hun eerste HCM/PKD test. Beiden hadden een mooie uitslag HCM en gezonde nieren. Bij allebei ook maar een snaptest laten doen, al wist ik daar de uitslag al van: negatief voor zowel Fiv als FeLV.

Ook is bij vier katten wangslijm afgenomen voor DNA-onderzoek op GSD IV en PKDef. Van Gitta, Jolie en Yari heb ik de uitslagen al binnen, N/N voor beide aandoeningen. Bij Oskar moet de test op PKDef overnieuw omdat het DNA materiaal van onvoldoende kwaliteit was, zijn GSD IV uitslag is N/N.

Het is hoogzomer buiten en dus blijven de katten binnen, veel te warm in de zon voor Noren met een dubbele vacht.
Gisteren kreeg ik de uitslag van de PKDef test van Oskar. Hij is N/N, dus ik ben blij. Nu zijn al mijn fokkatten getest op zowel PKDef als GSD IV en behalve dat Kirsti en Jayne drager zijn van PKDef zijn alle uitslagen N/N. Dat maakt het fokken gelukkig een stukje relaxter.

Jonna heeft het voor elkaar, ze komt weer beneden. Vorige week waagde ze het opnieuw en toen ging het goed. Geen ruzies meer en ze gaat ook weer naar buiten. Voor Oskar is dit helaas nog niet weggelegd. Hij wordt wel weer wat vrijer, hij durft soms in de hal te zitten zodat hij de woonkamer in kan kijken en soms zit hij op zijn vertrouwde plekje achter de TV op zijn bakje natvoer te wachten. Maar naar buiten vindt hij eng. Ik heb hem een keer buiten gezet en de deur dicht gehouden zodat hij alleen was, maar hij zat niet op zijn gemak. Dus maar weer naar binnen. Gelukkig lijkt hij het boven nog steeds wel naar zijn zin te hebben, waar hij overigens totaal niet wordt belaagd, zelfs niet meer door Nina.

De uitslag van Oskar kwam mooi op tijd, want nu kon ik ook bekend maken dat Gitta zwanger is van Oskar. Net als de vorige keren dat ze voor dekking ging mag ik niet aan haar buik frunniken, dus even tepeltjes checken is er niet bij. Gitta is niet net als haar moeder Nina, die ik voor dat doel gewoon even op haar rug kon leggen waarna ze me luid spinnend mijn gang liet gaan. Maar Gitta is al een paar ons aangekomen en als ik stiekem een hand over haar buik haal voel ik haar tepels. Of die roze zijn weet ik dus niet, maar ik ga er maar vanuit dat ze zwanger is.

Jolie lijkt niet zwanger. Ze is niet zwaarder geworden de afgelopen weken en bovendien hield haar krolsheid nog dagenlang aan, hoewel Oskar geen belangstelling meer voor haar had. Yari daarentegen wel. En aangezien ik niet zeker weet of zijn Suprelorin nog werkt, moet hij vooral uit de buurt blijven van zijn nichtje. Wachten dus op de volgende ronde voor wat betreft Jolie, hoewel ik me soms afvraag of ze kittens wel leuk vindt. Die van Kirsti vond ze in ieder geval helemaal niet leuk, tot op de dag van vandaag moppert ze tegen Jayne en jaagt ze haar weg zodra ze tedicht in de buurt komt. Nu is dit gedrag wel typerend voor jonge poezen, dus wie weet draait ze nog bij.

Gitta is zoals altijd de rust zelve. Kalm en bedaard gaat ze haar gang, af en toe geeft ze aan dat ze wel een extra hapje wil en verder is het business as usual wat haar betreft. Ik hoop dat het deze keer goed gaat met de kittens, dat ze genoeg melk zal hebben. Maar zo ver is het nu nog niet, Gitta heeft nog even te gaan. Haar kittens worden verwacht rond 11 juli.

Gitta's zwangerschap is ruim over de helft inmiddels. Het valt niet eens zo op dat ze zwanger is. Rustig en bedaard gaat ze haar gang, af en toe vraagt ze om een extra hapje natvoer, maar ik denk dat ze het niet eens zo'n ramp zou vinden als ze dat niet zou krijgen. Ze eet ook brokjes en maakt zich verder om maar weinig dingen druk. Als ik haar wat extra te eten geef eet ze het wel met smaak op en als ze wordt belaagd door de anderen verdeidgt ze zacht grommend haar voer, maar als één van de anderen erg aandringt staat ze het af, alsof het de moeite niet waard is.

Het enige wat opvalt is dat ze niet meer moedert over Jayne en dat ze ook weer is begonnen met mopperen tegen Yari, zei het dat het allemaal redelik gemoedelijk gaat. Jayne heeft het inmiddels begrepen en zoekt naar moeder en Yari op om mee te spelen. Jayne groeit ondertussen gestaag, ze is de 1800 gram gepasseerd. Ze is nu echt zo'n slungelige puberpoes, niet echt meer een kitten maar ook nog lang niet uitgegroeid. Ik moet wel zo onderhand in de gaten gaan houden dat ze vruchtbaar kan gaan worden. Ze is nu vier maanden en zo'n vaart zal het niet lopen, maar Yari vindt haar erg lief, net zoals hij haar moeder Kirsti lief vindt. Dus als het nodig is moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat ze een tienermoeder wordt.

De laatste weken van Gitta's zwangerschap zijn ingegaan. Ze dijt gestaag uit, al wordt ze nooit zo tonnetje rond als haar moeder voorheen, want ze is een slag groter. Gitta is nu zo'n acht ons aangekomen, tegen het eind van de zwangerschap zit er een kilo bij denk ik. Ze eet met smaak de extra hapjes die ik haar voorzet en verder slaapt ze voornamelijk. Ze moppert nog steeds tegen Janye, hoewel dat redelijk gemoedelijk gaat. Binnenkort ga ik de bevaldoos maar eens in orde maken. Ik wil deze keer uitproberen hoe het gaat om moeder en kittens vanaf het begin in de woonkamer te zetten. Voorheen woonden ze de eerste drie weken op de slaapkamer, maar wie weet is de overgang minder groot als ze meteen in de woonkamer zijn. Eventueel kan ik voor de nacht het gezin wel mee naar boven nemen. En als het niet bevalt gaan ze alsnog permanent in de slaapkamer.

Het goede nieuws voor Jayne is dat Jolie iets minder lelijk tegen haar doet. Als ze een goede bui heeft krijgt Jayne zowaar een kopje van Jolie, die overigens ook met Yari wel weer vrede heeft gesloten voor zolang het duurt. Krols is ze tot nu toe niet meer geworden. Ik hoop dat ze nog een keer krols gaat wroden zodat we een herkansing met Oskar kunnen doen. Ik denk er hard over om Yari over een paar maanden weer een Suprelorin te laten geven. Hij wordt dan ook getest op HCM/PKD en als die test goed is mag hij in principe wel nakomelingen krijgen. Maar ik vind het beter om dat nog een poosje uit te stellen. Stel dat ook Jolie nog zwanger raakt, dan zijn er dit jaar 3 nestjes, dat lijkt me echt wel even genoeg. Maar de tijd zal uitwijzen hoe het gaat lopen.
Een belangrijke reden waarom ik de komst van meer nestjes wil uitstellen is dat Oskar sinds een week weer beneden durft te komen en hij is zelfs al een paar keer weer buiten geweest. Maanden bivakkeerde hij boven samen met Jonna, die al eerder weer naar beneden durfde. Als Gitta straks kittens heeft zit de kans erin dat Oskar en Jonna weer naar boven worden gejaagd en dat vind ik best wel heel sneu voor ze, ook al krijgen ze ook daar genoeg aandacht. Een nestje blijft hoe dan ook een stressfactor in een cattery.

Het gaat nu echt opschieten voor Gitta. Nog een goeie week te gaan voordat ze voor de tweede keer moeder gaat worden. Ze houdt zich rustig, ligt meestal te slapen en onderbreekt dat alleen maar om te eten of om te mopperen tegen Jayne of Yari als die te dicht in haar buurt komen.

Haar buik is enorm, ze kan alleen nog languit liggen en zichzelf wassen kost steeds meer moeite.

Deze week heb ik de kittenkooi in de woonkamer gezet. Ik ga deze keer wat anders proberen, nl. moeder en kittens direct vanaf het begin in de woonkamer laten verblijven in plaats van de eerste weken in de slaapkamer. Ik hoop dat het lukt, want dat betekent dat Oskar in ieder geval rust heeft boven. Hij komt nog wel beneden, maar wordt door Gitta subiet naar boven gejaagd. Of door Björn, want die vindt dat ook een leuk spelletje. Verder doen ze hem niets, als hij maar "weg" is. Naar buiten mg hij ook niet, maar hij doet ook niet eens een poging. Dus als ik nu de kittens eerst boven laat wonen dan is Oskar ook daar niet meer veilig. Ik hoop maar dat het goed gaat. En boven alles hoop ik dat er niet weer knallende ruzies komen, maar de tijd zal het leren.

Jolie is nog niet opnieuw krols geworden, ik houd er rekening mee dat ze de zomermaanden "overslaat" en pas weer ergens in september krols wordt. Dat betekent dat ik Yari scherp in de gaten moet gaan houden, want ik ben er vrij zeker van dat zijn Suprelorin inmiddels is uitgewerkt en hij mag Jolie niet dekken. Yari richt zijn aandacht momenteel vooral op Jayne. Die is pas vijf maanden, maar daar zit Yari niet mee. Hij doet zijn best om haar te versieren en een paar dagen geleden hoorde ik Jayne benauwd piepen en zat Yari met zijn dikke kont bovenop haar. Ik heb hem uitgemaakt voor vieze pedo en Jayne bevrijd. Yari kon er niet mee zitten en huppelde vrolijk naar buiten. Tja, Yari zit nou eenmaal nooit ergens mee. Maar hij is voorlopig echt nog niet aan de beurt heb ik besloten, eventuele plannen met hem komen er pas volgend jaar. In augustus wil ik hem op HCM laten testen en als die test goed uitpakt krijgt hij waarschijnlijk opnieuw een Suprelorin. Maar dat heb ik hem nog niet verteld...

Pagina 1 van 5

© 2012 - 2021 cattery Jarinina
Voor alle foto's op deze website geldt: Alle rechten voorbehouden / All rights reserved.
Foto's gemaakt door Ankie Ottevanger en Petra van Wijk Fotografie